top of page

#Rikishi || Asashōryū Akinori - 朝青龍 明徳

Egy új sorozatot kezdtünk oldalunkon, melyben bemutatásra kerülnek a régi és jelenkori #rikishi -k.

A harmadik részben az egyik legellentmondásosabb yokozunával ismerkedhetünk meg. Nevéhez több rekord és több botrány is tartozik...


 

Született: 1980. szeptember 22 – Ulánbátor, Mongólia


Családi állapot: Elvált -

Házastárs: Tamiraa Gombosuren (2002.–2009.)


Legmagasabb rangja: Yokozuna


Rikishi heya:

Wakamatsu heya [1999 - 2002]

Takasago heya [2002 – 2010]


Profi pályafutás kezdete:

1999 január – Hatsu Basho – Tokyo

Pályafutás vége:

2010 november – Haru basho – Osaka

Mérkőzései: 669–173–76

Díjak:

4 – Zensho yūshō [15-0]

25 - Yūshō

3 - Shukun-shō

3 - Kantō-shō

1 – Kinboshi [Musashimaru – 2001 Natsu basho ]

ÉRDEKESSÉGEK:

- Ő volt a 68. yokozuna valamint az első Mongol származású aki megszerezte a legmagasabb rangot és a harmadik aki nem japán származású volt [Akebono és Musashimaru után]

- Szintén ő volt az első olyan rikishi aki egy évben mind a hat tornát megnyerte. [2005]

- Ezzel szemben megint csak ő volt az első yokozuna akit felfüggesztettek két tornára, mert áthágta a szabályokat. Erről később lesz még szó…

KORAI ÉVEK:

Dagvadorj Dolgorsürengiin mongóliában látta meg a napvilágot egy olyan családban, ahol a hagyományos mongol küzdősport [Bökh] erős háttérrel rendelkezett. Édesapja és két testvére is ebben a sportágban jeleskedett kifejezetten jó eredményekkel.

Gyermekkorát úgy töltötte, mint a legtöbb mongol, aki jurtában alszik, juhokat terel és lovagol.

A másik sportág, amiben Dagvadorj jeleskedett az a judo volt. Későbbiekben is előszeretettel használta a judo elemeit a szumó birkózásában. [Harumafuji legyőzése]

1997-ben cserediákként érkezett Japánba barátjával a későbbi Asasekiryū-val. A Kōchi Prefectura beli Meitoku Gijuku High School-ba jártak, amely arról volt híres, hogy profi baseball és szumó versenyzőket képeztek. Mindketten itt tanulták meg együtt a szumó sportot. Dagvadorj itt tanult meg japánul és ismerte meg a japán kultúrát.

KORAI KARRIER:

Az iskolát elvégezve Asashio ōzeki vette pártfogásába Dagvadorj-t és szerződtette a Wakamasu heyahoz [mai nevén Takasago heya].

Ekkor kapta a shikonáját az Asashōryū-t. Jelentése: reggeli kék sárkány

Érdekesség, hogy az Asa előtagot kizárólag a Wakamasu heya használja.

1999 januárjában a Hatsu basho-n debütált, mint maezumo. Ezután villám gyorsan kapaszkodott felfele a ranglétrán.


Az 1999-es márciusi tornán – Jonokuchi [6-1], májusin – Jonidan [7-0!], júliusin – Sandanme [7-0!], szeptemberin – Makushita [6-1] rangban birkózott…

2000 szeptemberében már a Juryo-t koptatta – kettővel ezután 2001 januárjában pedig belépett a felső osztályba Maegashira #12 ranggal. Újabb kettő torna múlva [májusi Natsu basho-n] már komusubiként küzdött [8-7] és bezsebelt egy shukun-sho-t. A következő tornán makekoshit ért el [7-8]. Ugyanakkor ez az egyetlen tornán beszerzett makekoshi-ja a felső osztályban. [zárójelben jegyzem meg, hogy az alsóbb osztályokban is csak egyetlen egy van – 2000 januárjában Makushita #12 ként egy 3-4-es torna eredmény.]

A szeptemberi Aki basho-ra vissza is minősítették Maegashira #1-re, de a tornán rácáfolt a minősítésre. 10-5-ös eredményt ért el, valamint begyűjtött egy kanto-sho-t és Musashimaru ellen egy kinboshi-t.

Következő tornán ismét komusubi volt és innentől kezdve már csak a san’yaku-ban küzdött.

Sorozatban hozta a tornákon a kachikoshit [11-4; 11-4; 12-3] és a különböző különdíjakat [2 shukun-sho és 2 kanto-sho].

2002 júliusában aztán jött az újabb elismerés. Előléptették Ōzeki -vé.

Ő volt az első mongol ōzeki és érdekesség, hogy a külföldiek közül csak a „Hawaii brigád” lett ōzeki - Akebono, Konishiki és Musashimaru. Sőt, gyorsabban érte el az ōzeki rangot, mint a sportág történetében a többi birkózó.

Az előléptetés után sem állt le. A 2002 novemberi Kyūshū basho-n végre felért a csúcsra és 14-1-es eredménnyel, de mint ōzeki a magasba emelhette a császári kupát. A következő 2003-mas januári Hatsu basho-t szintén 14-1-gyel és ōzeki-ként nyerte meg és emelte a kupát a magasba. Röviddel ezután a Nihon Sumo Kyokai előléptette yokozunává. Nem mellesleg épp ekkor vonult vissza a birkózástól a sérülésekkel bajlódó Takanohana aki 2017-ig [Kisenosato előléptetéséig] az utolsó japán születésű yokozuna volt.

YOKOZUNA KARRIER:

2003:

A 2003-mas Haru basho-n - első yokozuna tornája – kiábrándító – 10-5-ös mérlegű volt. Viszont utána 23 tornát nyert meg. A két ōzeki-s tornagyőzelmével együtt 25-öt.

Ezzel a minden idők legtöbb tornagyőzelemeket számláló listáján a negyedik helyre kerül, csak Hakuhō , Taihō és Chiyonofuji előzi meg.

A yokozuna rangot Musashimaruval osztotta meg, de valójában riválisa volt és néhány jó összecsapást ejtettek meg. Sajnos azonban Musashimaru megsérült és így a visszavonulása után Asashōryū egyedül maradt yokozuna.

2003 májusában ugyan megnyerte a tornát, de összeszedett egy sérülést így a következő júliusi Nagoya Basho-n 5-5 után kénytelen volt visszalépni a küzdelmektől.

Majd megint sorban szállította a győzelmeket.13-2; 12-3;

2004:

Asashōryū 2004-et két egymást követő tökéletes 15–0-s tornagyőzelemmel [zensho-yūshō] kezdte januárban és márciusban. Majd két 13-2-es torna után egy kis döccenő következett. Asashōryū átlag alatti, 9–6-os pontszáma a 2004 őszi bashóban, az egyetlen, amelyet nem nyert meg, részben a házasságának hivatalos ünnepségének tulajdonítható, amelyet 2004 augusztusában tartottak (bár valójában az 2002. december volt). A japán esküvőket óhatatlanul követő mozgalmas társadalmi forduló befolyásolta a bajnokság előtti felkészülését, mivel megakadályozta, hogy bármilyen edzést végezzen. Az esküvőn több mint 400 fő vett részt.

2005:

2005-ben továbbra is uralta a szumót, ő lett az első birkózó, aki valaha megnyerte mind a hat honbashót ugyanabban az évben. A nagyszerű yokozuna Taihō ugyan kétszer elérte a hat egymást követő bajnokság győzelmét, de sohasem egyetlen naptári évben.

A 2005-ös hat bajnokság (köztük további két 15–0 győzelem januárban és májusban) és a 2004-es novemberi torna győzelmével együtt azt jelentette, hogy Asashōryū lett az első ember a szumó történelemben, aki hét egymást követő bajnokságot nyert meg.


2006:

A januári Hatsu basho-n az első tornán 11-4-es eredményt ért el. Érdekesség, hogy ezt a tornát Tochiazuma ōzeki nyerte. A márciusi tornán ugyanakkor hozta a régi formáját és megnyerte azt.

A májusi tornán megsérült a második napon, amikor a ringből kiesett, furcsán és láthatóan lassan kelt fel a földről. Kiderült, hogy a könyök szalagja sérült meg. Másnap hiányzott a küzdelmekről, és később közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy visszavonul a tornáról. Az orvosok azt mondták neki, hogy két hónapig nem tud versenyezni, ami azt jelentette, hogy a júliusi tornát is kihagyja. Asashōryū azonban a júliusi torna kezdetére készen állt, amit 14–1-es mérleggel meg is nyert.

A következő tornán Asashōryū 13–2-es mérleggel nyerte el tizennyolcadik tornagyőzelmét. Tizenkilencedik győzelmét akkor szerezte amikor megnyerte a 2006-os Kyūshū-i utolsó tornát is, amit tökéletes 15–0-s mérleggel nyert. Ez volt az ötödik zensho-yūshō-ja. Ennek a győzelemnek lett még árnyoldala...

2007:

A 2007-es év elég vegyesre sikeredett minden szempontból. Tornagyőzelmek, kinboshik ellene, illetve a botrányos felfüggesztési históriák. Erről lentebb olvashattok majd kicsit bővebben kifejtve.

A márciusi Haru basho-n az első két mérkőzést elvesztette, de ezután egymás után tizenhármat nyert így 13–2-es eredménnyel végzett. Ez azonban nem volt elég a tornagyőzelem megszerzéséhez - pályafutása során először veszített rájátszást a másik mongol Hakuhō ellen .

A májusi Natsu basho-n 10–5 eredményt ért el, mind a négy ōzeki és maegashira Aminishiki ellen veszített (bár sérülést szenvedett). Végül Hakuhō megnyerte ezt a tornát is és rögtön utána előléptették a yokozunának.

2008:

Asashōryū 2008 januárjában tért vissza a versenyekre. A januári tornán az utolsó napon 13–1-es mérleggel állt szembe Hakuhōval, de legyőzték, így 13–2-es végső eredménnyel zárt.

A márciusi tornán megint egy olyan dolog történt amire az utóbbi 30 évben csak ötször került sor. Két egymást követő tornán az utolsó napon megint a két yokozuna küzdött a torna győzelemért. Ebben a visszavágón Asashōryū volt a győztes, aki megszerezte 22. címét, ezzel beállította Takanohana torna győzelemeinek számát.

A májusi tornán a nyitónapon veszített Kisenosato ellen. Ezen a meccsen megsérült a háta, majd a későbbi kikapott Kotoōshū (a bajnokság végső győztese) és Chiyotaikai ellen is.

Asashōryū rosszul indult a júliusi tornán azzal, hogy az első napon vereséget szenvedett Toyonosimától . A maegashira Tochinonada elleni második vereség után az ötödik napon, könyök fájdalmára hivatkozva visszalépett a további küzdelmektől. A szeptemberi torna hasonlóan rosszul alakult. Miután az első kilenc napban gyenge 5–4-es rekordot állított össze és Asashōryū elvesztette tizedik meccsét maegashira Gōeidō ellen és ismét visszalépett. Könyökfájdalmai voltak, amiről orvosi igazolást mutatott be.

2008 októberében hazautazott Mongóliába közvetlenül a novemberi torna előtt, de ezt elfelejtette közölni az illetékesekkel így sérülés miatt inaktív státuszba került. Egyből lenyilatkozta, hogy nem fog visszavonulni és kilátásba helyezte, hogy hamarosan visszatér.

2009:

A 2009. januári honbasho , az Asashōryū első teljes tornája 2008 májusa óta, figyelemre méltó sikert aratott. Első tizennégy mérkőzését megnyerte, csak az utolsó napon vesztett Hakuhōtól, de így is megszerezte a 23. tornagyőzelmét ezzel adva át a múltnak Takanohana 22 tornagyőztes rekordját. Érdekesség, hogy 23 győzelme csak a nagy Taihōnak, Kitanouminak és Chiyonofujinak volt.

A Nihon Sumo Kyokai vezetője, Musashigawa "elképesztőnek" minősítette Asashōryū visszatérését. A jegyértékesítés és a televíziós nézettség jelentős növekedést mutatott, mivel folytatódott a győztes menet.

A rájátszás utáni győzelme után Asashōryū bejelentette a nézőknek: "Mindenkinek, köszönöm szépen! Tényleg! Visszajöttem."

A következő, márciusi tornán az első kilenc napban veretlen maradt, de az azt következő öt napban az öt ōzeki meccse közül hármat elveszített. Az utolsó napi meccsét is elveszítette Hakuhō ellen, hogy 11–4-re végzett csak.

A májusi tornán korán kikapott Aminishikitől, majd zsinórban tízet nyert, mielőtt a 14. napon Harumafujitól ismételten kikapott és meg is sérült. Ennek ellenére az utolsó napon ismét birkózott, de Hakuhō ellen vesztett, így 12–3-ra végzett.

Asashōryū a májusi bajnokság után visszatért Mongóliába, hogy kezelést kapjon a Harumafuji elleni vereség során elszenvedett mellkas zúzódás miatt.

Júniusban megkapta Nambaryn Enkhbayar leköszönő mongol elnöktől a Hero of Labor díját, amely Mongólia legmagasabb kormányzati kitüntetése és a Japán Népi Becsület Díjjal egyenértékű.

A 2009. augusztusi Akitai regionális turné során megsérültek a jobb térdének szalagjai (ez volt az első alkalom, hogy megsérült a térde), ami hátráltatta a szeptemberi tornára való felkészülést. Ennek ellenére megnyerte az első 14 mérkőzését, majd végül Hakuhō ellen vesztett, így mindkét birkózó 14–1-re állt. Asashōryū megnyerte a rájátszást. Így a 24. yūshō-ját nyeri, és Kitanoumival közösen lista harmadik helyére kerül. A diadalra a pont a 29. születésnapján került sor.

2010:

A 2010. januári tornán Asashōryū megszerezte 25. yūshóját a 14. napon, miután Harumafuji-t legyőzve 13–1-re állt, két győzelemmel Hakuhō előtt 11–3-ra. Hakuhō azonban az utolsó napon hetedik alkalommal verte meg rendes mérkőzéseken, és 13–2-re végzett.

S innen indulnak a bonyodalmak….


MÉRKŐZÉSEK MANIPULÁLÁSA:

2007 januárjában a Shukan Gendai heti bulvár magazin számolt be, hogy Asashōryū-ék fizettek ellenfeleknek körülbelül ¥ 800,000 (2.400.000 HUF) per küzdelem, hogy engedjék, hogy nyerjen az előző 2006-os novemberi versenyen, ahol a tökéletes 15-0-s tornát hozott le. Asashōryū tagadta ezeket az állításokat a bíróságon. Ez volt az első eset, hogy egy yokozuna bíróság elé állt.

A Nihon Sumo Kyokai és további 30 birkózó perében az állt, hogy a birkózók állítólag mintegy 660 millió ¥ (1,98 milliárd HUF) összeget kerestek ezzel – állította a Shūkan Gendai kiadója a Kodansha Ltd.

Asashōryū azt mondta, hogy az állítások "teljes hazugságok ... nagyon szomorú és undorító az állítás".

Ugyancsak megjelent a bíróságon, a magazin védelmében Itai volt birkózó , aki 2000 - ben hasonló vádakat fogalmazott meg a pályafutása során a saját karrierjével kapcsolatban. Itai azt mondta, hogy Asashōryū a 2006. novemberi tornán megnyert Chiyotaikai győzelem fixálva volt.

2009. március 26-a tokiói kerületi bíróság végül elrendelte Kodansha mint a kiadó a magazin, és Yorimasa Takeda, a szabadúszó író [aki a cikket megjelentette], hogy fizessen ¥ 42,90 millió (128,7 millió HUF) kártérítést rágalmazásért.

Ez volt a legmagasabb büntetés egy rágalmazás elleni kártérítési perben a japán történelemben. Yasushi Nakamura főbíró kijelentette, hogy cikk „szélsőségesen sokat csúsztatott”.

A FELFÜGGESZTÉS:

2007 júliusában elért tornagyőzelme után Asashōryū úgy döntött, hogy sérülés miatt kihagyja a Tōhoku és Hokkaidō augusztus 3-án kezdődő regionális nyári turnéját . A Japan Sumo Association-hoz benyújtott orvosi formanyomtatványok jelezték, hogy a bal könyökének sérülése és a hát alsó részén fellépő stressztörés legalább hat hét pihenést igényel.

Azonban akkor a televízióban látták, hogy részt vett egy jótékonysági focimeccsen Hidetoshi Nakatával szülőföldjén, Mongóliában. A jelentések szerint ezt a japán külügyminisztérium és a mongol kormány kérésére tette. Médiavihart okozott azonban az a felvetés, hogy eltúlozta sérüléseinek mértékét, hogy elkerülje a turnét.

Asashōryū-t utasították arra, hogy térjen vissza Japánba, és 2007. augusztus 1-jén a Sumo Szövetség felfüggesztette őt a közelgő szeptemberi, valamint az azt következő novemberi tornára. A szumó történetében először fordult elő, hogy egy aktív yokozunát felfüggesztettek egy főversenytől . Azt is bejelentették, hogy Asashōryū és a Takasago heya vezető fizetését 30%-kal csökkentik a következő négy hónapban. Asashōryū utasítást kapott arra is, hogy mozgását korlátozza otthonára, istállójára és a kórházra. Isenoumi , a Sumo Egyesület igazgatója Asashōryū viselkedését "komoly indiszkréciónak" nevezte. Tekintettel arra, hogy egy yokozunának jó példaként kell szolgálnia a többi birkózó számára, ez a büntetés helyénvaló. Ez volt a legsúlyosabb büntetés egy yokozunával szemben azóta, hogy a Grand Tournament rendszert több mint 80 évvel ezelőtt elfogadták. Asashōryū azzal válaszolt, hogy sérüléseit kezelni fogja, és felkészül a téli regionális turnéra és a 2008. januári tornára.

Azonban a heya vezetője arról számolt be, hogy Asashōryū-t a súlyos büntetés miatt megroppant és nehéz kezelni. A Sumo Szövetség két orvosa megvizsgálta és azt jelentették, hogy akut stressz zavar, és disszociatív rendellenességben szenved. Augusztus 28-án Nihon Sumo Kyokai engedélyével visszatérhetett Mongóliába kezelésre. A Karakoramban tartott fürdő kezelések után felépülve 2007. november 30-án visszatért Japánba, és egy sajtótájékoztatón elnézést kért tetteiért.

A VISSZATÉRÉS:

Asashōryū 2008 januárjában tért vissza az újévi bashóra. Az emberek csípős hidegben hosszú sorban vártak a belépőjegyekre. Az Asashōryū képével díszített bento box-ok - grillezett bárányos - nagyon gyorsan elfogytak. Az emberek azt mondták, hogy a Waka-Taka korszak óta nem láttak hasonlót. A televíziós nézettség is nagyon magas volt.

A visszatérés fonáksága, hogy Asashōryū egy idő múlva megjelent egy Rolls Royce autóval. Amikor kilépett az autóból, újságíróknak és fotósoknak azt mondta: „Oi! Félre az utamból!"

AZ ÚJABB TÁMADÁSOK és visszavonulás:

A 2010. januári tornán egy bulvármagazin azt állította, hogy Asashōryū megütötte személyes menedzserét, miután részeg volt egy éjszaka Nishiazabu belvárosában. A bajnokság után Asashōryū-t megdorgálta a Japan Sumo Association (JSA) igazgatója - Musashigawa – így Asashōryū ismét elnézést kért viselkedéséért. Később azonban kiderült, hogy nem a menedzserét, hanem egy étterem alkalmazottját támadták meg, állítólag orrtörést szenvedett. A férfi nem tett feljelentést a rendőrségen. Asashōryū elmondta a hatóságoknak, hogy megállapodást kötött vele. Asashōryū nem kommentálta közvetlenül a verekedést, csak annyit mondott, hogy ami valójában történt, az egészen más volt, mint a média beszámolói.

Ezt követően, 2010. február 4-én, a Sumo Egyesület igazgatótanácsával folytatott megbeszélésen bejelentette visszavonulásáról szóló döntését.

Kijelentette: "Yokozuna-ként súlyos felelősséget érzek azért, hogy sok embernek gondot okoztam. Én vagyok az egyetlen ember, aki mindennek véget vethet. Azt hiszem, az a sorsom, hogy nyugdíjba vonulok."

Musashigawa, a JSA főigazgatója elárulta, hogy az igazgatók azon a napon már vitatkoztak arról, hogy megbüntetik-e Asashōryū-t. "Kényszert érzett arra, hogy lemondjon a megengedhetetlen kötelességszegés miatt” - amit az igazgatóság elfogadott.

„Elnézést szeretnék kérni az összes rajongótól és az incidensben megsérültektől."

Érdekesség: A Yokozuna Tanácskozó Tanács szorgalmazta volna a sportból való elbocsátását, ha nem választja a visszavonulást.

Mongóliában mindenki haragra fakadt a hír hallatán. Egy magas rangú mongol tisztviselő hivatalosan vádolta a Sumo Szövetséget. Szerinte ez csak ürügy volt, hogy megszabaduljon a Asashōryū-tól mielőtt tudta elérni Taiho 32 versenyes győzelmeit. "Úgy érzem, hogy nem akarták, hogy megdöntse a legtöbb bajnoki cím rekordját. Ez a viselkedés igazságtalan. A mongol nép helyteleníti."

A Zuunii Medee újság Mongóliában a szumó sugárzások felfüggesztését szorgalmazta.

A mongol közvélemény feszült hangulatára reagálva a mongóliai külügyminisztérium szóvivője közleményt adott ki, miszerint „Asashōryū lemondása nem lesz hatással a mongol és japán állampolgárok barátságára" és arra kérte az embereket, hogy maradjanak nyugodtak.

A reakció Japánban vegyesebb volt, a nyilvánosság egy része azt mondta, hogy a yokozunának mennie kell, míg mások szerint hiányozni fog a birkózó. Mivel Asashōryū soha nem szerzett japán állampolgárságot, nem volt jogosult arra, hogy oyakata vagy edzőként maradjon a szumó világában. Ugyanakkor jogosult volt hivatalos nyugdíjazási szertartásra vagyis a danpatsu-shiki -re a Ryōgoku Kokugikan-ban , illetve nyugdíjra is jogosult volt amelyről úgy gondolják, hogy körülbelül 120 millió ¥ (360 millió HUF) összegű lehetett.

Asashōryū sajtótájékoztatót tartott Mongóliában március 11-én, és tagadta bármilyen "erőszakos cselekmény" elkövetését, de kijelentette, hogy nem bánja meg a nyugdíjba vonulását. Azt állította, hogy "tagadhatatlan tény", hogy a Sumo Egyesületen belül voltak olyan emberek, akik "megpróbáltak kiszorítani engem a szumóból és hogy 30 vagy annál több bajnoki címet nyerhettem volna”

Májusban önként hallgatták ki a nyomozók, és állítólag azt mondta, hogy a keze "megüthette" a férfit, de tagadta a bántalmazást. Júliusban a rendőrség feljelentette őt az ügyészségen. Egykori istállómestere, Takasago azt mondta, hogy ha Asashōryū ellen vádat emelnek, nyugdíjazási szertartása lemondható. Az esemény azonban a tervek szerint folytatódott október 3-án, mintegy 380 méltóság vágta felváltva oichiomage-jét mielőtt Takasago elvégezte a végső vágást.

Asashōryū azt mondta a Kokugikan-on az összegyűlt mintegy 10 000 rajongónak: "Egy másik japán életemben szeretnék Yokozuna lenni japán szellemiséggel ... Meg akarom mutatni mindenkinek, hogy jobb emberré válhatok. "

EGYÉB BOTRÁNYOK:

Asashōryū számos kritikát kapott a Sumo Szövetség tisztviselőitől és a médiától a yokozuna- karrierje során, a szumó birkózóktól elvárt szigorú magatartási kódex különféle egyéb megsértései miatt, mind a dohyón , mind azon kívül.

Az etikett megsértése a bajnokságok során abból állt, hogy rossz kézzel fogadta el a pénznyereményt és a bajnokság megszerzése után győztesen emelte fel a karját. Ezen kívül az ellenfeleken extra lökést adott, miután a viadal már véget ért (mint például Hakuho elleni küzdelem után a 2008 májusi torna alkalmával.) illetve bírók döntésének megreklamálása.

2003 júliusában megrángatta Kyokushūzan mage-ját [konty] ami azonnali kinjite-t jelentett. Ő volt az első yokozuna, akit kizártak a viadalból. Állítólag utána verekedtek a közös fürdőben, és Asashōryū-t is azzal vádolták, hogy letörte Kyokushūzan autójának tükrét.

Néha a nyilvánosság előtt üzleti öltönyben vagy hétköznapi ruhában is láthatták a hagyományos kimonó helyett, amelyet a birkózók kötelezően viselnek.

A SZUMO UTÁNI KARRIER:

Közvetlenül a szumóból való visszavonulása után arra a találgatásra jutottak, hogy Asashōryū vegyes harcművészetekre áll át [mint például Akebono] és a jelentések szerint MMA tábort alakít a mongol sportolók számára. Ehelyett azonban üzletember lett.

Asashōryū üzleti érdekeltségekkel rendelkezett Mongóliában, miközben továbbra is aktív volt a szumóban, és 2003-ban beindította a családi holding társaságot. Ulánbátori székhellyel rendelkezik, és kizárólag Mongóliában fektet be.

2012-ben vagyonát a becslések szerint 50 és 75 millió dollár közé tették.

A filantrópia területén is aktív, megalapította az Asashoryu Alapítványt, amely támogatta a mongol olimpiai csapatot, ösztöndíjat adott a Mongóliában és Japánban tanuló mongol főiskolai hallgatóknak, és angol nyelvű tankönyveket ajándékozott az iskoláknak.

2007-ben Asashōryū "Asa Consulting" cégén keresztül megvásárolta a Nemzeti Cirkuszi Palotát (2000 férőhelyes cirkuszi épület Ulánbátorban). Azóta a palotát "Asa Tsirk" -re nevezték át.

2013 májusában lett a Mongol Demokrata Párt tagja .

A Gong Shou Dao című 2017-es kínai kung-fu filmben is szerepet vállalt.

HARCI STÍLUS:

Asashōryū viszonylag könnyűsúlyú volt karrierje elején, 2001-ben mindössze 129 kg volt, és a sebességre és a technikára támaszkodva versenyzett a gyakran sokkal nehezebb ellenfelekkel. Azonban fokozatosan hízott és 2010-re átlagosan kb. 148 kg volt.

Intenzíven viszonyult a keiko-hoz (edzés), és néhány magas rangú birkózó elkerülte a vele való edzést, félve a sérüléstől.

Karrierje során leggyakoribb kimaritja a yorikiri (kényszerítés), oshidashi (kitolás), uwatenage (külső kardobás), shitatenage (belső kardobás ) és tsukidashi (kilökés).

2009 júliusában legyőzte Harumafuji egy „belső comb dobással” avagy yaguranage -val.

CSALÁD:

Asashōryū először a középiskolában találkozott első feleségével [Tamira Gombotseren], amikor mindketten 15 évesek voltak. 2002-ben összeházasodtak amikor ōzeki volt. A 2004-es tokiói fogadalmukat pedig a TV élőben közvetítette [ cserébe tekintélyes összeggel támogatták a lakodalmat]. 2009-ben elváltak, több évig tartó különélés miatt. Van egy fia és egy lánya.

-László-

22 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page