top of page

#Rikishi || Musashimaru Kōyō - 武蔵丸 光洋

Egy új sorozatot kezdtünk oldalunkon, melyben bemutatásra kerülnek a régi és jelenkori #rikishi -k.


A második részben ismét egy nagy rikishi-t mutatunk be nektek.

Ő Musashimaru Kōyō aki 1989 és 2003-között volt aktív birkózó.


 

(武蔵丸 光洋, rikishi neve: Musashimaru Kōyō – eredeti neve: Fiamalu Penitani)


Született: 1971. május 02 – Amerikai - Szamoa

Családi állapot: Házas - 2008

Legmagasabb rangja: Yokozuna


Rikishi heya: Musashigawa beya


Profi pályafutás kezdete:

1989 szeptember – Aki Basho – Tokyo

Pályafutás vége:

2003 november – Kyūshū basho – Fukuoka



Mérkőzései [Makuuchi ]: 779-294-115

Díjak:

1 – Zensho yūshō [15-0 - 1994 Nagoya basho]

12 - Yūshō

1 - Shukun-shō

1 - Kantō-shō

2 – Ginō-shō

KORAI ÉVEK:

Fiamalu Penitani Amerikai-Szamoában született, de a tinédzser éveit már Oahu-ban Hawaii harmadik legnagyobb szigetén töltötte hét testvérével együtt.

A helyi Waianae iskolába járt, ahol megismerkedett az amerikai focival, ahol védőként játszott, illetve a kötöttfogású birkózással melyben szép sikereket ért el. Ennek folyamán felajánlottak neki egy ösztöndíjat a Pasadenai Városi főiskolára is de ezt visszautasította ahogy a többi ajánlatot is.

Birkózás közben figyelt fel rá Date Jiichiro olimpiai aranyérmes birkózó és javasolta, hogy próbálja meg a szumót, mert alkatával és harcosságával sikereket érhet el. Ennek hatására Fiamalu Japánba költözött és csatlakozott a korábbi yokozuna Mienoumi Tsuyoshi istállójához a Musashigawa Beya-hoz. Első időszakban csak ideiglenes státuszt kapott úgymond próbaként. A kezdeti nehézségeket leküzdve [nyelvi nehézség és a honvágy – mint minden külföldi esetében] hatalmas erőbedobással küzdött és tanult. Kitartása meghozta a gyümölcsét, mert Musashigawa oyakata végül is befogadta a beya-ba hivatalosan is. Ekkor kapta a shikonáját a Musashimaru-t.


SZUMÓ PÁLYAFUTÁS:

Musashimaru gyorsan haladt a ranglistán felfele…

1989 szeptemberében az Aki basho-n debütált mint maezumō. A következő 1989-es Kyūshū basho-n Jonokuchi bajnok lett 7-0-val.

1990 májusában a Natsu basho-n újabb torna győzelem a Sandanme csoportban ismét 7-0-val így máris Makushita osztályba léphetett.

1991 júliusában a Nagoya basho-n Juryo osztályban újabb bajnoki címmel gazdagodott 11-4-es torna eredménnyel.

1991-es Kyūshū basho-n már Maegashira #12 ként 11-4 es eredménnyel és egy kantō-shō-val gazdagodott.

A 1992-es májusi tornán [Natsu basho] már a san'yaku-ban küzdött – West Komusubi #2-ként. Sokat nem maradt ebben a rangban hiszem kettő tornával később már Sekiwake #1-es rangban találta magát.

Sekiwake rangban begyűjtött egy shukun-sho-t és egy gino-sho-t. Folyamatos kachikoshit tartva az 1994-es Nagoya basho-ra megtörtént az előléptetése Ozeki rangba. Ehhez hozzájárult az, hogy Zensho-yūshō-t ért el a tornán. Azaz mindenki sikerült megvernie a tornán és ezzel hozta a tökéletes 15-0-s eredményt…

Ozeki rangban sem hozott le makekoshi-s tornát.

YOKOZUNA KORSZAK:

Az 1999-es évben két egymást követő tornán amikor Akebono és Takanohana sérüléssel és formavesztéssel bajlódott Musashimaru megragadta az alkalmat és megnyerte mindkét tornát. A tornagyőzelme és a folyamatos kachikoshi az ozeki rangban szerzett győzelmek eredménye, hogy a Nagoya basho-ra előléptették yokozunává mely rangot visszavonulásig birtokolt. [*: yokozuna csak visszavonul :D ]

Ő lett a második, nem japán származású rikishi, aki ezt a legmagasabb címet elérte.

Érdekesség, hogy Musashimaru kinevezését egyhangúlag hozta meg a tanács, különösen azt méltatva, hogy karrierje során nem hagyott ki egyetlen mérkőzést sem!

Musashimaru bebizonyította, hogy megérdemelt volt a kinevezése hiszen az azt követő két tornát megnyerte.

2000 januárjában a Hatsu basho-n, a negyedik napon megsérül és emiatt visszalép a küzdelmektől ezzel végett vetett az 55 tornás folyamatos részvételi rekordnak. A márciusi Haru basho-n ismét remekelt, viszont a májusi tornára ismét kiújult sérülése így távol maradt a tornától.

2001 januárban és májusban egy - egy vereséget szenvedett Takanohanától, szeptemberben pedig csupán 9–6-os rekordot ért el. Sőt! Öt kinboshi-t engedett a maegashira rangsorolt ​​birkózóknak ezen a tornán, mely erősen negatív rekord.

Ez után összeszedte magát és a következő hat tornából négyet megnyert, a 2002-es januári tornát pedig sérülés miatt idő előtt kihagyta, miután a harmadik napon megsérült Kyokushūzan ellen.

Abban az évben még három tornát nyert így a 2002-es év volt a legsikeresebb éve 1999 óta. 2002 szeptemberében a visszatérő Takanohana felett aratott győzelme volt a tizenkettedik és egyben utolsó tornagyőzelme, valamint ez volt az utolsó alkalom, hogy végig teljesített egy tornát, ezzel egy korszaknak vége lett.

A következő Kyūshū basho-n megsérült és így abba kellett hagynia a tornát. Bal csuklójában elszakadt egy ínszalag.

A 2003-mas évben az első három tornán nem vett részt a Kyūshū basho-n beszerzett sérülése miatt. A júliusi Nagoya basho-n ismét próbálkozott, de ismét rásérült korábbi sérülésére így ezt a tornát is idő előtt fejezte be. Érdekesség, hogy a frissen kinevezett yokozuna Asashōryū totálisan dominálta a tornát.

A VISSZAVONULÁS:

A 2003-mas Kyūshū basho-n 3-5-ös állásnál bejelentette visszavonulását.

Pályafutása során összesen tizenkét felső osztályú bajnokságot nyert, eggyel többet, mint Akebono, és több mint 700 felső osztályú mérkőzést is megnyert, amelyet csupán hat birkózó volt, aki eddig elérte ezt a bravúrt.

Hivatalosan 2004. október 2-án vonult nyugdíjba, amikor megtartotta danpatsu-shikijét a Ryōgoku Kokugikanban.

Musashimaru oyakata-ként maradt a szumó világban. Kezdetben nem szerzett állandó (toshiyori) nevet, helyette Musashimaru Oyakata néven folytatta, amire volt yokozuna néven a nyugdíjazása után öt évig volt jogosult.

2008 októberében elkezdte használni a Furiwake nevet, majd 2012 augusztusában átállt az egykori ozeki Asahikuni Ōshima kabujára.

2012 decemberében bejelentették, hogy öreg istállómesterének 2013. februári nyugdíjazása után örökölni fogja a rangos Musashigawa nevet, ekkor nyitotta meg saját birkózóistállóját, Musashigawát. Ez nem tévesztendő össze azzal az istállóval, amelyből aktív birkózóként harcolt ki, és amelyet azóta Fujishima istállónak neveztek el.

Az istállónak 2018 májusától 19 birkózója van, köztük unokaöccse, aki a makushita osztályba tartozik és az istálló legmagasabb rangú tagja.

CSALÁDI ÉLET:

2008 áprilisában feleségül vett egy tokiói hula táncoktatót, és az esküvői ceremóniára 2008 augusztusában került sor Hawaiin.

A házaspárnak egy fia van.

2017 áprilisában a Nara-ban golfozás közben megbetegedett, vesetranszplantáción esett át, felesége volt donor.

TECHNIKÁI:

Nagy mérete és ereje mellett Musashimarunak alacsony volt a súlypontja és kiváló az egyensúlya, ami nagyon megnehezítette a legyőzésében. Pályafutása elején a lökdöső és toló (tsuki / oshi) technikákat részesítette előnyben, de a mawashi megfogásában és azt felhasználva is küzdött, hatalmas termetével egyszerűen lesöpörte kisebb ellenfeleit.

Általában migi-yotsu (bal kéz kívül, jobb kéz belül) markolatot használt.

Leggyakoribb nyerő technikája vagy kimarite-ja az oshidashi (kitolás) volt, szorosan követte a yorikiri (kényszerítés). Ez a két technika együttesen karrierje győzelmének mintegy 60 százalékát tette ki.

17 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page