top of page

Masutoo - a magyar szumós!

Portré az egyetlen magyar szumósról. Tóth Attila, azaz Masutoo következik!

a fotókat a szumo.hu Twitter-oldalán találtam


2004 nyarán az osakai junior amatőr szumóbajnokság második helyezettje lett a magyar Tóth Attila. Az éppen akkor alakuló Chiganoura szumóistálló vezetője felfigyelt rá, és szerződést ajánlott neki. A Szolnok környékéről származó fiú több mint tíz éve, egyedüli magyarként versenyez a professzionális japán szumóbajnokságban.


Tóth Attila 1986-ban született Szolnokon. Hét-nyolcéves korában kezdett szumózni a Szolnoki MÁV Sportegyesületben. Nem kezdőként ment az egyesületbe, előtte már birkózott, akkor édesapja volt az edzője. 16 éves korában, 2002-ben járt először Japánban, ahol az oszakai amatőr szumó világbajnokságon vett részt, melyen a magyar csapat (amelynek ő is tagja volt), a nyolcadik helyen végzett.

A 2004-es osakai junior vb után azonban az élete gyökeresen megváltozott. A Japánba költözés utáni első két-három hónapban elsősorban a nyelvet tanulta, de - mivel a szállása is a heyában (azaz a szumóistállóban) volt - ezzel párhuzamosan elkezdett megismerkedni a szumósok életmódjával, edzéskövetelményeivel is, hirtelen belecsöppent ebbe a nyugati szem számára egészen különleges világba.



Shikonája (azaz a szumóban használatos neve) Masutoo  lett. A "Masu" előtagot mestere, az egykori Masudayama (aki 1974-1989-ig szumózott, legmagasabb elért rangja: Sekiwake) nevéből kapta, a "Too" pedig Kelet-Európát jelent.


Jelenleg 11 másik rikishivel edzenek együtt a Chiganoura istállóban. Mielőtt a Takanohana istálló birkózói 2018-ban csatlakoztak a Chiganoura csapatához, Masutoo az istálló második legmagasabb rangú birkózója volt, csak a 2010-ben csatlakozó egykori Masunosho - ma már az első osztályban küzdő Takanosho előzte meg. Az összeolvadás után istállótársa lett többek közt Takagenji és az Ozeki rangú Takakeisho is! Jelenleg Masutoo az ötödik legmagasabban rangsorolt birkózó az istállóban, a 2020-as Haru Basho előtt a Sandanme (negyedosztály) nyugati 2-es pozícióját őrzi.



A márciusi lesz Masutoo kilencvenkettedik szumótornája. Eddigi karrierje során 312-szer győzött, 257-szer veszített és 54 alkalommal nem tudott pályára lépni. 2012 januárjában a harmadosztályban versenyzett, amikor egy majdnem egy évig elhúzódó sérülés után a hatodosztály, azaz a Jonokuchi 14. helyén találta magát. Visszatérő tornáján, a 2012-es Kyushu Basho-n 7-0-s eredményével Jonokuchi yusho-t szerzett, majd tornánként ugrált vissza a Makushitá-ba.



Élete eddigi legmagasabb rangja a Makushita 16-os, ezt tavaly szeptemberben érte el. Legnagyobb álma, hogy a szumó legfelsőbb osztályában, a Makuuchi-ban szerepelhessen, reméljük ez egy megvalósítható álom, persze ehhez először a második osztályba, a Juryo-ba kell megtalálnia az utat, az mindenesetre biztató, hogy a harmadosztály tetejére már eljutott!

Sajnos idén januárban sérülés miatt nem tudott pályára lépni, győzelem nélküli eredménye miatt került vissza a negyedosztályba. Reméljük, hogy hamar felépül sérüléséből az egyetlen magyar szumós - és nemsokára megtapasztalhatja a sekitorik (az első és másodosztály birkózói) fényűző világát...



A Szumó.info reméli, hogy egyszer interjút készíthet Attilával - azt hiszem, arra sokan kíváncsiak lennénk! :)


NÉVJEGY

Tóth Attila - Masutoo 1986, Magyarország | 187 cm | 168,2 kg Legjobb rang: Makushita 8 (2019. 09. Aki Basho) Yusho: Jonidan (1)

73 megtekintés2 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page