top of page

Nőnapra! - A szumósok hajviseletéről

Kedves női olvasóink! Biztosan sokszor láttátok már a szumóbirkózók összetéveszthetetlen frizuráját, a chonmagét... de az könnyen lehet, hogy azt például nem tudtátok, hogy chonmagének hívják! A következőkben megpróbáljuk Nektek (valamint vállalkozó szellemű férfiolvasóink és persze fodrásztanulók számára is) összeszedni a legérdekesebb tudnivalókat, ami a rikishik hajával kapcsolatos!



A chonmage


A chonmage (ejtsd: csonmáge) egy hagyományos, japán hajviselet, amely az időszámításunk szerinti 600-as években jelent meg Japánban, de mai rangjára az Edo-korszakban került. Japán történelmében az 1603 és 1868 közti időszakot jelölik ezzel a névvel, ebben az érában sógunok gyakorolták a főhatalmat, akik vezetésével Japán szigorú izolációs politikát folytatott, azaz nem léptek kapcsolatba a külvilággal. A japán társadalomnak tíz százalékát tették ki ekkoriban a szamurájok, akik az arisztokrácia után következő legmagasabb társadalmi osztályt alkották. A nemesi léttel különböző privilégiumok jártak, ilyen volt a szamurájok számára például a chonmage viselete is, ami amellett, hogy rendkívül hasznos volt, hiszen segített abban, hogy kényelmesebb legyen a kabuto (azaz a szamuráj-sisak) hordása, rangot is adott viselőjének.



A tradícionális Edo-kori chonmage elkészítéséhez kiborotválták a delikvens homlokától kezdve az egész fejtetejét - hogy a kabuto alatt ne izzadjon meg a haj, könnyebben bírják a harcosok a tűző napsütést. A maradék hajat (oldalt és hátul) nőni hagyták, aztán bezsírozták és copfba kötötték, a copfot pedig jellegzetes búbdíszként felhajtották és feltűzték a fej tetejére. Ennek funkciója is volt: a hátrafelé kinyúló összefogott, odaerősített hajzat segített abban, hogy a sisak ne billenjen ide-oda!

A múltban tehát nagy tisztelet övezte azt, aki így jelent meg, de nincs ez másként a jelenben sem: Japánban a szumóbirkózók is chonmagét hordanak - ők ennek a különleges hagyománynak az utolsó őrei.


Persze mára kissé módosult ez a frizura, a szumósok például nem borotválják ki teljesen a fejtetőt, többnyire csak megritkítják a hajat a homlok felső vonalánál, vagy a hátsó résznél, a fejbúbnál mennek rá egy kicsit nullás géppel, hogy jobban "üljön" a konty.


chonmage


Kétféleképpen is meg lehet formázni a csúcsdísz-részt, azt a bizonyos kis taréjt. Az egyik mód maga a chonmage, az összes birkózó így hordja a haját edzéseken, sőt a legtöbben a basho közben is, a másik stílus ugyanis, az oitcho (a páfrányfenyő levelét nevezik így) csak a sekitorik, azaz a két legfelsőbb osztály birkózóinak kiváltsága, mérkőzésnapokon ebben a díszesebb formában jelenhetnek meg a csarnokban.


oitchomage


Az oitcho-stílusban a kontyrész arc felőli végénél szétterítik a hajat, úgy, ahogy a japánok által ginkónak nevezett páfrányfenyő levelei is szétterülnek. A japán kultúrában a páfrányfenyő évezredek óta a hosszú életet szimbolizálja, de még a huszadik században is került rá új jelentéstartalom, a hiroshimai páfrányfenyők ugyanis csodák csodájára túlélték az 1945-ös amerikai atomtámadást, valamint annak természeti következményeit!


A ginkó mélyre ereszti a gyökereit, és az ottani fák még azután is képesek voltak felhasználni a talajból nyert létfontosságú tápanyagokat, hogy a robbanás egy pillanat alatt felperzselte a leveleiket és összeégette a törzsük jelentős részét. Ez a fajta állóképesség, tartósság is összekapcsolódott a páfrányfenyők szimbolikájával.



Egy ginko oitcho-ja, azaz egy páfrányfenyő levele



A tokoyama


A szumósok hajának elkészítésére a Japán Szumószövetség tokoyamákat (szumófodrászokat) alkalmaz. A szumófodrász nem összetévesztendő a közemberek fodrászával (riyoshi), hiszen egészen más technikákat alkalmaz munkája során, arról nem is beszélve, hogy a sima fodrászokat nem sorolják különböző rangokba! De a szumóban (ahogy a birkózóknál, a gyojiknál és a yobidashiknál is megszokhattuk) még a hajmestereknek is bizonyítaniuk kell a képességeiket.


A Szövetség mindig 50 tokoyamát foglalkoztat, akiket mindig hozzárendel egy bizonyos istállóhoz, de ez nem jelenti azt, hogy minden istállónak megvan a saját tokoyamája. Vannak istállók, ahol többet is foglalkoztatnak, és vannak olyanok, ahol nincs saját fodrászat - ezek a heyák - ha mégis szükségük van rá - "kölcsönkérnek" egy-egy fodrászt másoktól. Ilyenkor a tokoyama ingyen és bérmentve ajánlja fel szolgálatait az idegen istállónak, de azért nagyon ritka, hogy ne kapjanak némi borravalót a vezető oyakatától (istállómester, edző).


Egy tokoyama (miután a szövetségtől állást kapott) három évig tanítvány-státuszban lesi el a szakma fortélyait tapasztaltabb kollégáitól. Jelentkezni csak 19 éves kor alatti férfiak jelentkezhetnek, miután elvégezték a kötelező tanfolyamot és akkor is szükségük van a Japán Sportszövetség engedélyére, hogy a Szumószövetség is pozítvan bírálja el kérelmüket. A három év gyakorlat után egy tokoyama 5 különböző rangot érhet el, majd ha elérte a felső szintet, lehetősége nyílik egy speciális kitüntetésre: az 50 fodrász közül mindig csak kettő birtokolhatja ezt a legfelső, hatodik rangot, a tokutót - ők ketten azok, akik nyilvános események előtt hozzáérhetnek egy yokozuna hajához!



Hogyan készül a haj?


Egy tokoyama eszköztára végtelenül sajátos, ugyanis a chonmagét és az oitchomagét is rendkívül nehéz méltó formában kivitelezni.

illusztráció: Abbey Lossing (forrás: www.meridian.net)


- A tokoyamák négy különböző sukighushival, azaz fésűvel felszerelkezve kezdenek hozzá a munkának. Ezeket a fésűket évszázadok óta egy Nagoya székhelyű, erre specializálódott családi vállalkozás dolgozói készítik a saját kezükkel, a tsuge nevű, japánban őshonos örökzöld törpebuxus fájából. A különleges fésűkre azért van szükség, mert a birkózók haja különböző sűrűségű lehet, az olajtól keménnyé válik és a mérkőzések után rendszerint telemegy homokkal. Az ilyen hajtól egy átlagos, műanyag fésű percek alatt tönkremenne.


- Az összefogott hajat több helyen is megkötik - a kívánt állapot rögzítésére motoyuit használnak, ami washi papírból készül. A washi papír egy szintén kézi készítésű japán papír, amelyet az eperfa kérgéből állítanak elő, hosszas folyamat után.


- A frizura stílusát egy magebo nevű pálcával alakítják ki - ezt talán hajtűnek is fordíthatnánk.


- Azért, hogy könnyen formázható legyen és aztán meg is maradjon tartósan, egy bintsuke nevű édes hajviaszt kennek a rikishik hajára. A főképp viaszból és keményített kamillaolajból készített bintsukétől lesz ilyen "vizes" hatású a szumóshaj, ettől lesz fényes csillogása, és ez a készítmény, amitől - ha élőben találkozol egy szumóssal - soha nem felejted el azt az édes illatfelhőt, amit a rikishik maguk után húznak...



A felszerelést a Japán Szumószövetség vásárolja meg a tokoyamáknak, az egyetlen dolog, amiről a szumófodrásznak gondoskodnia kell, az a tradícionális formázó olló, amivel elkezdi a munkát.


A tokoyamák évente kétszer nyilvános edzést rendeznek, ahol alacsonyabb osztályokban birkózó rikishik "állnak modellt" a tokoyama-tanoncoknak.


Néhány ilyen alkalomról származó fotóval kívánunk még egyszer boldog nőnapot a hölgyeknek!





Feleségemnek, Rékának

110 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page