top of page

Készülj: vasárnaptól szumó - nézőkkel!

A Japán Szumószövetség hétfői döntésének értelmében immáron biztosan megtartják a július 19-ére csúsztatott júliusi tornát - ráadásul élő nézőközönség előtt!



Fotó: Kyodo News



Hívhatnám Nagoya Bashónak, mint rendesen, de ezúttal (épp a koronavírus-járvány miatt) nem utazott el a szumókaraván Nagoya városába, a torna helyszíne a legendás tokiói szumócsarnok, a Ryogoku Kokugikan lesz, mely valamivel több mint 11 ezer látogató befogadására képes. A Szövetség döntése szerint júliusban azonban naponta mindösszesen 2500 nézőnek nyitják ki az ajtókat, ez tehát kevesebb mint az összes ülőhely egynegyede.


Azoknak, akik jegyet vásárolnak, és megjelennek, szigorú előírásokat kell betartaniuk. Minden belépőnek ellenőrzik a testhőmérsékletét, valamint fertőtlenítik a kezeit. A nézőknek maszkot kell viselniük, és arra kérik őket, csökkentsék minimálisra az étel- és italfogyasztásukat. Az előcsarnokban található étkezdék és szuvenírboltok korlátozottan nyitnak csak ki.



Masu box a Ryogoku Kokugikanban

A négyfős, úgynevezett masu boxokban (melyeket korláttal választanak el egymástól, és a csarnok első emeletén találhatóak) ezúttal csak egy személy tartózkodhat. A többi nézőnek egymástól három hely távolságra szabad csak helyet foglalniuk, és teljes sorokat is kivesznek, hogy növeljék az egymás előtt és mögött ülők közti távolságot. A Tamari ülések (közvetlenül a ring mellett, a legbefolyásosabb szurkolók számára) ezúttal üresen maradnak.



A zöld Tamari ülések - hátulról



Az összes olyan esemény elmarad, ahol a birkózók és a nézők fizikai kontaktusba kerülhetnek egymással, és az összes szurkolót arra biztatják, hogy tetszésüket ezúttal inkább tapssal fejezzék ki, mintsem hangos kiabálással (ezzel is elkerülendő a vírus levegőben való esetleges terjedését).


A birkózókra vonatkozó szabályok ugyanúgy érvényesek, mint márciusban: testhőmérés, kézfertőtlenítés, maszk az öltözőhelyiségben... Új elem, hogy mérkőzés után csak friss maszkban térhetnek vissza az öltözőbe, ahol viszont plexifalakkal választják majd el egymástól a birkózókat . A tokoyamákat (azaz a szumófodrászokat) is arra kérik, hogy a munka dandárját próbálják elvégezni még reggel, az istállóban, csökkentve a birkózókkal való érintkezéseik számát.


Mindenestre vasárnaptól az is kiderül, hogy a gyakorlatban hogyan néznek ki majd ezek az intézkedések. Mi reméljük a legjobbakat, és jó egészséget kívánunk a szumótársadalom minden tagjának!

15 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page